Part A - Individual Income Tax2a) I am a level 2 Bartender who works 36 hours a week part time I am currently earning an income of $17.98 (per hour) I am working 36 hours a week.36x17.98= $647.15My current weekly income is $647.15 per week.b) My annual Gross income is my weekly income X 52 (52 weeks per year) = $647.15 X 52 = $33651.8 my annual Gross income is $33,651.8Q3) D2Work related travel expenses to and from work/venueAnd if I am required to drive to bottle shop to pick up supplies if the do not get delivered.To do this this I would be using my own car/fuel, which I pay for, I would be able to claim it back from tax as a work related travel expense.
Cents Per KM
1, 600cc or less (1.6 litre of less)
800cc or less
1, 601 to 2, 600cc (Over 1.6 and up to 2.5 litre)
801 - 1, 300cc
2, 601cc and over (Over 2.6 litre)
1, 301cc and over
Distance travelled for buying supplies = 20kmCents per KM travelled= 75 centsMoney Owed = KM driven x cents per km= 20 x 75 = 1500 cents1500/100 = $15D5 Other work related expensesPurchasing a book on how to mix drinks,As a level 2 bartender I am required to have knowledge on how to mix drinks and keep up to date with the latest drinks so that I can meet the customers/employers requirements. I will be purchasing this book with my own money, I am able to claim it back on tax. Which is $11.57D3 LaundryAs a bartender I have been given work clothes and required to wash them, as I am using my own washing powder to clean my work clothes, it can be claimed as a tax deduction if I am to only wash my work clothes in that load. The amount I am able to claim is $1 per wash and can be a maximum of $300 in tax payed back for washing expenses. I am required to wash my clothes twice a week meaning that I will receive $2 per week.= 1x2x52= $104 that can be claimed on taxvalues of all my deductions= D3+D2+D5= $104+$15+$11.57=$130.57 is the total amount I can claim on tax deductionsQ4)Calculate your Total Taxable Income.Tax payable = $33,651.80 - $130.57= $33,521.23Q5) Assuming that you do not have private health insurance, calculate yourMedicare Levy using the table below.Medicare levy = 1.5% of $ 33,521.23= 0.15 x $ 5028.1845= $5028.18You have already paid $4670.00(PAYG) in tax to the ATO during the year.Calculate any refund or extra tax to pay to the ATO.Tax payable = $33,651.23 - $18,200=15451.23Money owed = $15451.23 X...